WAHAI LELAKI TANPA HATI


mengukir tinta,

meluah rasa…

aduhai jiwa..

ku intai-intai semangat bermujahadah

buku di selak-selak, bukannya muraja’ah..

apabila nafsu kemalasan menguasai segala-gala

wahai Tuhan.. berikanlah kekuatan pada hamba!

Assalamu’alaikum wbt..

Minggu belajar (study week) – sudah seminggu berlalu, segala isi dalam buku-buku yang di baca entah sampai ke dalam otak atau pun tidak. Minggu yang membuatkan saya semakin tidak tentu arah (kata lainnya : SERABUT).

Dalam keadaan saya agak berserabut, akhirnya saya memutuskan untuk mengemaskini kan semula “document library” yang juga kelihatan agak serabut dengan document2 assigment, tiba-tiba mata saya tertumpu pada satu document yang tajuknya menggoda hati untuk membuka dan membacanya. Seingat saya, saya mendapatkan document tersebut dari seorang ikhwah. Untuk perkongsian bersama, saya repostkan semula di dalam blog, buat tatapan para ikhwah juga akhawat, untuk menghidupkan semula hati-hati kita yang semakin hari semakin gersang. Moga beroleh manfaat~


Bismillahirrahmanirrahim..

Untuk Yang terhormat ustaz Hassan al-Banna,

Assalamualaikum wbt,

Apakah anda pernah mendengar tentang lelaki tanpa hati? Maaf, jika hati yang dimaksudkan adalah salah satu anggota tubuh dari daging yang berwarna merah, yang menarik dan melepaskan darahnya, tentu saja lelaki itu memilikinya. Yang dengannya dia dapat hidup & menjalani kehidupannya. Akan tetapi hati yang bersemangat, kuat & hidup, sayang sekali dia tidak memilikinya.

Dia mengetahui kebaikan meskipun kecil, dia juga mengetahui keburukan meski pun samar-samar. Seringkali dia benar2 merasai & memahami perilaku seseorang dari wajahnya & dapat memberi respon terhadap hal itu. Akan tetapi, dia tetap tidak memiliki hati.

Ketika bertemu dengan teman lamanya yang sudah lama tidak bersua, dia bersalam lalu menggenggam tangannya kuat, bahkan memeluknya. Namun hatinya tetap beku, sama sekali tidak terpengaruh. Dia memberi nasihat kepada orang lain, "Jadilah kalian begini & jadilah kalian begitu", serta menyebutkan pelbagai dalil & bukti, namun hatinya semakin keras & tidak terpengaruh.

Dia tersenyum kala mendengar berita gembira. Dia juga mengerutkan dahi saat menerima berita duka. Akan tetapi, kegembiraan & kesedihannya hanyalah reaksi semula jadi semata, sedangkan hatinya tetap diam & tidak bergoncang. Dia menyatakan cinta & benci kepada seseorang. Tetapi ketika melihat hatinya, ia tetap diam tanpa memberi penjelasan. Dia berdiri menunaikan solat & berusaha khusyuk, membaca al-Quran & berusaha menumpukan perhatiannya. Ketika menunaikan solat, dia membaca bacaan solat dengan nadanya sehingga orang-orang pun berkata, "Dia itu khusyuk nampaknya." Akan tetapi ketika meraba hatinya, dia mendapatinya tuli & tidak khusyuk, walaupun memahami apa yang dibaca. Ini adalah gambaran sebenar yang terjadi pada hati lelaki itu.

Saya tidak melebih-lebihkan atau menguranginya. Menurut anda, apakah anda dapat mengatakan bahawa hatinya sama seperti kebiasaan hati orang-orang lain? Saya di anugerahi akal tetapi hati saya hilang. Saya merasakan akal fikiran saya cerdas berfikir, bekerja, hidup & menunjukkan kewujudannya. Akan tetapi, ketika saya ingin menghayati semua itu pada hati saya, sama sekali saya tidak menjumpainya. Saat ini, anda telah mendengar tentang seseorang lelaki yang tidak memiliki hati. Dia adalah seorang yang membuat perjanjian(bai’ah) dengan anda & anda telah mengambil janji setia darinya. Apakah anda rela jika seorang tentera anda hidup tanpa hati?

Apakah anda dapat membantu menghidupkan hatinya agar bergerak dan merasai apa yang diucapkan oleh lisannya? Inilah penyakit salah seorang tentera anda yang akan membuat anda sedih jika mengetahuinya. Oleh sebab itu, saya tidak akan menyebutkan namanya, hinggalah saya maklumkan anda bahawa dia telah sembuh.

Al-Fadhil ustaz Hasan al-Banna…

Masih segar dalam ingatan saya kata-kata ustaz : “Andai Islam seperti bangunan using yang hampir roboh, maka akan ku berjalan ke seluruh dunia mencari jiwa-jiwa muda, aku tidak ingin mengutip dengan ramainya bilangan mereka, tetapi aku ingin hati-hati yang ikhlas untuk membantu dan bersam-samaku membina kembali bangunan usang itu menjadi sebuah bangunan yang tersergam indah”

Saya kah jiwa muda yang ingin anda cari itu?? Sayakah RIJAL yang ikhlas hatinya untuk membantu dan bersama-sama anda membina kembali bangunan usang itu..??

Bantulah RIJAL yang telah MATI HATI nya ini…

Wa’alaikumussalam wbt..


#sekiranya KITA lah yang berada dalam keadaan ini, rasanya apa jawapan yang akan kita dengar dari Ustaz Hasan al-Banna??

#aduhai.. LAU KANA BAINANA – sekiranya Rasulullah SAW bersama kita ketika ini, apa perasaannya melihat ummah yang sentiasa di rinduinya???


JAWAPAN IMAM AS-SYAHID HASAN AL-BANNA KEPADA RIJAL TANPA HATI

Waalaikumussalam warahmatullahi wabarakatuh,

Saya telah membaca suratmu dan sangat terpengaruh dengan kejujuran bahasamu, keindahan keberanianmu, halusnya kesedaranmu dan HIDUPNYA hatimu. Saudaraku, kamu bukan orang yang hatinya mati seperti yang kamu sangka.

Akan tetapi, kamu adalah seorang pemuda yang perasaannya tajam, jiwanya bersih dan nuraninya lembut. Seandainya tidak bersifat demikian, tentulah kamu ingkari perasaanmu. Akan tetapi besarnya semangat & jauhnya tujuan (matlamat hidup) membuatmu menganggap kecil urusanmu yang besar & engkau mengharapkan tambahan untuknya. Tidak ada masalah dalam hal itu & memang itu yang sepatutnya berlaku.

Saya merasakan apa yang kamu rasakan, saya berjalan sebagaimana kamu berjalan & saya akan berusaha untuk memberikan beberapa nasihat. Jika nasihat-nasihat ini bermanfaat bagimu & dengan melaksanakannya kamu lihat dapat menghapuskan dahaga serta mengubati sakitmu, maka alhamdulillah atas taufik-Nya. Namun jika tidak demikian, maka saya senang untuk bertemu denganmu agar kita saling bekerjasama untuk mengenal pasti penyakitmu & menentukan ubatnya.

Berteman dengan orang-orang yang khusyuk yang selalu merenung, bergaul dengan orang yang selalu berfikir & menyendiri, dekat dengan orang yang bertaqwa & soleh yang dari mereka terpancar hikmah & dari wajah mereka terpancar cahaya, & dari hati mereka bertambah makrifat dan jumlah mereka adalah sedikit adalah ubat yang mujarab.

Berusahalah berteman dengan orang-orang seperti mereka, selalu bersama mereka, kembali kepada mereka & kamu sambungkan rohmu dengan roh mereka, jiwamu dengan jiwa mereka serta kamu habiskan kebanyakan waktu kosongmu bersama mereka. Hati-hatilah dengan orang yang mengaku-ngaku. Carilah orang yang keadaannya membuatmu bangkit bersemangat, perbuatannya membawamu berbuat baik & jika kamu melihatnya maka kamu mengingat Allah.

Berteman dengan orang-orang seperti ini adalah salah satu ubat yang mujarab kerana watak manusia sering mencuri, sehinggalah hati terpengaruh dengan hati yang lain dan jiwa pun mengambil contoh dari jiwa yang lain. Oleh kerana itu, berusahalah untuk menemukan jiwa-jiwa yang soleh sebagai teman.

Saudaraku, berfikir, berdzikir di waktu-waktu yang suci, menyendiri, bermunajat serta merenung alam yang indah dan menakjubkan, menggali rahsia keindahan & keagungan alam, meneliti dengan hati & berdzikir dengan lisan tentang tanda keagungan yang menakjubkan serta hikmah yang agung ini, termasuk hal yang memberi kehidupan kepada hati dan menyinari kalbu dengan keimanan & keyakinan.

Allah swt berfirman, mafhumnya; “Sesungguhnya dalampenciptaan langit & buni, dan silih bergantinya malam & siang terdapat tanda-tanda bagi orang-orang yang berakal.” (Ali-Imran : 190)

Saudaraku, seterusnya berfikir tentang masyarakat, melihat pelbagai penderitaan, kebahagiaan, kesulitan serta keamanan, menjenguk orang sakit, menggembirakan orang yang ditimpa bencana & mengetahui sebab kesengsaraan yang berbentuk pembangkangan, kekafiran, kezaliman, pelanggaran, sikap mementingkan diri, egois, terpedaya oleh hal-hal yang semu, semua ini merupakan cantuman bagi rantaian hati yang menyatukan cerai berainya & menghidupkannya dari kematian.

Maka berusahalah agar kewujudanmu menjadi penghibur bagi sengsara & tertimpa bencana. Tidak ada perkara yang pengaruhnya lebih kuat terhadap perasaan daripada berbuat baik kepada orang yang sangat memerlukan, membantu orang yang teraniaya atau berkongsi rasadengan orang yang susah atau sedih.

Saudaraku, hati ada di tangan Allah. Dia mengubahnya sesuai dengan kehendak-Nya. Oleh kerana itu, bersungguh-sungguhlah dalam berdoa, agar Dia memberikan kehidupan kepada hatimu, membuka dadamu dengan iman & melimpahkan keyakinan kepadamu sebagai anugerah serta nikmat dari-Nya. Berdoalah di waktu-waktu mustajab & waktu sahur kerana doa pada watu sahur adalah ibarat anak panah yang meluncur tidak terhenti sehingga sampai ke Arasy. Saya tidak meragui keikhlasanmu dalam mencapai tujuan & kejujuran dalam pengakuanmu.

Allah swt berfirman, mafhumnya; “Sesungguhnya Allah hanya menerima (korban) dari orang-orang yang bertaqwa.” (Al-Maidah : 27)


Ikhlas dari saudara mu :

Hassan Al-Banna


_ Duhai HATI, bangkitlah! Bersatulah untuk curahkan tenaga, meninggikan kalimah tauhid. Pasang tekad, jangan mudah mengeluh. Pasakkan azam walau tinggi melangit. Kejayaan Islam bukan hanya mainan mimpi, kerna janji Allah itu adalah pasti. Sedarlah… ketika langkah pertama kita kea lam perjuangan, selamanya kita akan berada dalam kepahitan. Biar menangis, luka kecewa di tinggalkan kerna LILLAH, daripada mati tanpa mujahadah. Moga titisan darah & air mata menjadi mahar ke Syurga. Jawapan kepada persoalan : “kenapa berjuang itu pahit”.. kerna Syurga itu manis.. tabahlah wahai RIJAL, sentiasalah kita bersama dalam perjuangan.._

Al-FaQirah ila Robbiha :

~waznah alhamraa’~

05 safar 1433H

30 DISEMBER 2011

Istana BalQis_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://html.expresso.me/smileys
Post a Comment